poniedziałek, 14 marca 2011

Zapowiedź książki Julii Child

Z reguły nie piszę o zapowiedziach, ale kiedy dziś weszłam na stronę Wydawnictwa Literackiego i zobaczyłam w zapowiedziach "Gotuj z Julią" osiągnęłam prawie stadium ekstazy!
Uwielbiam Julię Child i nie mogę, nie napisać o tej nie lada gratce, dla każdej szanującej się kucharki ;) Premiera książki 5 Maja!



Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.


16 komentarzy:

  1. Widziałam jakiś czas temu zapowiedź. Świetna okładka jak dla mnie :) Uwielbiam taką retro stylistykę.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, okładka genialna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. AAA!!! Musze ją mieć:)) Uwielbiam książki kucharskie a na Julię ( po obejrzeniu filmu rzecz jasna, bo wcześniej o niej nie słyszałam) się czaję. Dzięki za info:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam film, był super. Książka zapewne również będzie świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem zakochana w Julii po uszy! Znalazłam nawet w internecie jej programy, czarno-białe. Niesamowite!
    Super wiadomość na Twoim blogu :) wyczekuję z niecierpliwością. Może w jakiś sposób uda mi się ją dostać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Stadium ekstazy osiągnęłam i ja. Dzięki za wspaniałą wiadomość :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam książki kulinarne a z tą panią się jeszcze "nie spotkałam", tylko słyszałam o Jej fenomenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowita wiadomość! Nie uwierzysz jaki uśmiech zagościł na mojej twarzy za sprawą Twojego posta i tej wspaniałej informacji! Uwielbiam panią Child, jest moim kuchennym guru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja umiem ugotować tylko jajecznice co i tak jest jeszcze nie do końca pewne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Okładka świetna, filmu jeszcze nie widziałam, ale po lekturze "Julie&Julia. Rok z niebezpiecznego gotowania" skutecznie się zraziłam. I nie wiem, czy próbować czytać coś jeszcze tej autorki, czy kompletnie dać sobie spokój. Po film sięgnę na pewno, bo słyszałam, że o wiele lepszy niż książka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie się cieszę, że wydają u nas tą powieść! :D

    Pozdrawiam serdecznie :)
    {http://biblioteczka-pandorci.blogspot.com/}

    OdpowiedzUsuń
  12. Okładka świetna, Julia też, ale boję sie tych przepisów w środku. Wszak kuchnia francuska do łatwych nie należy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja...
    Ja bym coś zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  14. :) Lubie retro pozycje:)
    A o Juli był rok temu w kinach genialny film i też się w niej zakochałam przyznaje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Polecam niesamowity film o Julii "Julie&Julia". Gra m.in. niezastąpiona Meryl Streep ;)

    OdpowiedzUsuń

Baner