Uwielbiam Julię Child i nie mogę, nie napisać o tej nie lada gratce, dla każdej szanującej się kucharki ;) Premiera książki 5 Maja!
Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.
Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.
Widziałam jakiś czas temu zapowiedź. Świetna okładka jak dla mnie :) Uwielbiam taką retro stylistykę.
OdpowiedzUsuńoj tak, okładka genialna! ;)
OdpowiedzUsuńAAA!!! Musze ją mieć:)) Uwielbiam książki kucharskie a na Julię ( po obejrzeniu filmu rzecz jasna, bo wcześniej o niej nie słyszałam) się czaję. Dzięki za info:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwidziałam film, był super. Książka zapewne również będzie świetna :)
OdpowiedzUsuńjestem zakochana w Julii po uszy! Znalazłam nawet w internecie jej programy, czarno-białe. Niesamowite!
OdpowiedzUsuńSuper wiadomość na Twoim blogu :) wyczekuję z niecierpliwością. Może w jakiś sposób uda mi się ją dostać.
Pozdrawiam!
Stadium ekstazy osiągnęłam i ja. Dzięki za wspaniałą wiadomość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam książki kulinarne a z tą panią się jeszcze "nie spotkałam", tylko słyszałam o Jej fenomenie:)
OdpowiedzUsuńNiesamowita wiadomość! Nie uwierzysz jaki uśmiech zagościł na mojej twarzy za sprawą Twojego posta i tej wspaniałej informacji! Uwielbiam panią Child, jest moim kuchennym guru :)
OdpowiedzUsuńja umiem ugotować tylko jajecznice co i tak jest jeszcze nie do końca pewne ;)
OdpowiedzUsuńa kto ci ją przedstawił:P
OdpowiedzUsuńOkładka świetna, filmu jeszcze nie widziałam, ale po lekturze "Julie&Julia. Rok z niebezpiecznego gotowania" skutecznie się zraziłam. I nie wiem, czy próbować czytać coś jeszcze tej autorki, czy kompletnie dać sobie spokój. Po film sięgnę na pewno, bo słyszałam, że o wiele lepszy niż książka.
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę, że wydają u nas tą powieść! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
{http://biblioteczka-pandorci.blogspot.com/}
Okładka świetna, Julia też, ale boję sie tych przepisów w środku. Wszak kuchnia francuska do łatwych nie należy:)
OdpowiedzUsuńA ja...
OdpowiedzUsuńJa bym coś zjadła...
:) Lubie retro pozycje:)
OdpowiedzUsuńA o Juli był rok temu w kinach genialny film i też się w niej zakochałam przyznaje :)
Polecam niesamowity film o Julii "Julie&Julia". Gra m.in. niezastąpiona Meryl Streep ;)
OdpowiedzUsuń